Main menu

Jimmy Groen

Ik ben Jimmy Groen, 57 jaar. Mijn leven lang draag ik het langdurig en systematisch geweld mee wat ik kreeg in een pleeggezin: fysieke mishandeling, psychisch geweld, sociale isolatie, opsluiting, afzondering en ik ben als huisslaaf en letterlijk als een dier behandeld.

Ik groeide in het pleeggezin op in extreme haat. Van de katholieke kerk weet men inmiddels wat zich daar in het geheim afspeelde. Maar ook de kinderbescherming, die primair de taak had om kinderen te beschermen – en niets anders- gedroeg zich als een criminele organisatie waarin geweld normaal was en alles vooral in de doofpot moest.

Jeugdzorg wist namelijk van de mishandelingen en als ik wegvluchtte, boden ze expres geen medische en psychische hulp. Dit, om te verhullen welk aandeel zij in het geweld hebben gehad. Na 40 jaar is al het geweld en de gevolgen officieel door Jeugdzorg Nederland erkend, zij hebben de pleegouders aangemerkt als plegers van systematisch geweld en zichzelf als mede- daders bestempeld. Een erkenning, die verder in de samenleving nog niet geldt: nergens is nog echt verdiept in de gevolgen van geweld in de Jeudgzorg.

Als middel om te verwerken maakte ik tekeningen, schilderijen en digitale kunst. Ik schreef een autobiografisch verhaal over mijn jeugd en ook een groot aantal gedichten. Enkele gedichten wil ik hier delen. Om iets te tonen van de wereld achter dit geweld.

Door de mishandelingen en als dier gehouden zijn, kon ik vroeger niet naar een vervolgopleiding. Nu, op mijn 57e heb ik voor het eerst in mijn leven toekomstplannen. Ik ben sinds kort in therapie en wil volgend jaar naar de kunstacademie om autonoom beeldend kunstenaar te worden.

Recente berichten

Share

Contact

Mocht u om welke reden dan ook even contact met ons willen hebben,

Over ons

Het doel van de Stichting ‘Kunst uit Geweld’ is om kunstuitingen van overlevenden van huiselijk geweld en seksueel geweld onder de aandacht te brengen van de samenleving om daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dit geweld.