Main menu

Auteur(s) Titel Categorie Taal ISBN-10(13)
O. Hart Afscheidsrituelen Therapie Nederlands 9026517068 / 9789026
Publicatie datum Editie Aantal pagina's Prijs Kopen via
01-04-2003 1 245 32,95 Kopen

Afscheidsrituelen

Achterblijven en verdergaan

Onno van der Hart (redactie)

Ingrijpende gebeurtenissen laten altijd sporen na in een mensenleven. Soms zijn de gevolgen echter ingrijpender, omdat men op geen enkele manier kans heeft gehad de traumatische ervaringen te verwerken. Zij blijven verhinderen dat iemand opnieuw greep krijgt op het eigen leven. Als kind verwaarloosd zijn, de dood van een dierbare, ontrouw en echtscheiding, kwetsende ervaringen binnen een bestaande liefdesrelatie kunnen een leven blijvend ontwrichten.
In therapie kan gebruikgemaakt worden van afscheidsrituelen om zulke pijnlijke ervaringen uit het verleden achter zich te laten. De cliënt beschrijft de ervaringen uitvoerig op papier, of kiest voorwerpen die ze symboliseren. Van de symbolen en beschrijvingen wordt ritueel afscheid genomen, bijvoorbeeld door ze te verbranden, te begraven of in het water te werpen.
Afscheidsrituelen beschrijft op beeldende wijze de genezende werking van dergelijke rituelen, maar geeft er ook de psychologische verklaringen voor. Het is daardoor een belangrijk boek voor allen die werken of studeren op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien kan de tekst verhelderend zijn voor mensen die zelf lijden onder een onverwerkt verleden.

Prof. dr. Onno van der Hart is bijzonder hoogleraar psychopathologie van chronische traumatisering bij de Capaciteitsgroep Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd onderzoek van het Cats-Polm Instituut (een onderzoeksinstituut op het terrein van de gevolgen van chronische traumatisering in de kindertijd) te Zeist.
Onder zijn redactie is ook het boek Trauma, dissociatie en hypnose verschenen.

Recente berichten

Giften

Mocht u ons willen helpen om dit mogelijk te maken en onze doelstellingen te halen, dan kunt u een bedrag overmaken op onze rekening.

Stichting Kunst uit Geweld
Triodosbank: NL38TRIO0254667422

Contact

Mocht u om welke reden dan ook even contact met ons willen hebben,

Over ons

Het doel van de Stichting ‘Kunst uit Geweld’ is om kunstuitingen van overlevenden van huiselijk geweld en seksueel geweld onder de aandacht te brengen van de samenleving om daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dit geweld.