Main menu

Maya Ramón

Maya Ramón (1953) is freelance vertaler Spaans en Engels en woont sinds 2006 in Spanje. In 2009 publiceerde ze het boek ‘Ik heb nog dochters, hoor’ bij uitgeverij Van Gennep, waarin ze vertelt hoe ze heeft leren leven met het in haar prille jeugd opgelopen trauma van seksueel misbruik.

In Nederland was ze actief betrokken als redactielid bij de toenmalige Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK, opgeheven in 2012). In 2011 heeft ze een soortgelijke belangenvereniging opgericht in Spanje in de streek waar ze woont, Asociación Cebrero. Ze merkte dat het trauma nog niet voldoende verwerkt was en is opnieuw hulp gaan zoeken bij een psychologe die werkt met EMDR (Eye Movements Desensitization and Reprocessing). Sinds ze weer in therapie is, voelt ze af en toe de behoefte om de thema’s die haar bezig houden plastisch te verbeelden in de vorm van tekeningen of collages.

“Deze collages van een zwemster die dwars door een enge vis gaat om daarna in rustiger vaarwater uit te komen, geeft voor mij het proces weer van het onder ogen durven komen van je trauma, er dwars doorheen moeten gaan, om je daarna gelouterd en bevrijd te kunnen voelen.”

Recente berichten

Giften

Mocht u ons willen helpen om dit mogelijk te maken en onze doelstellingen te halen, dan kunt u een bedrag overmaken op onze rekening.

Stichting Kunst uit Geweld
Triodosbank: NL38TRIO0254667422

Contact

Mocht u om welke reden dan ook even contact met ons willen hebben,

Over ons

Het doel van de Stichting ‘Kunst uit Geweld’ is om kunstuitingen van overlevenden van huiselijk geweld en seksueel geweld onder de aandacht te brengen van de samenleving om daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dit geweld.